Vloerverwarming als hoofdverwarming: goed idee!

Vloerverwarming als hoofdverwarming: goed idee!

Wist je dat je vloerverwarming als hoofdverwarming in je woning kunt gebruiken? We zijn al decennialang eraan gewend dat we voor de verwarming van ons huis gebruik maken van oplossingen boven de vloer. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld kachels en radiatoren. De laatste tijd is juist ook vloerverwarming in opkomst.

vloerverwarming als hoofdverwarming

Kachels en radiatoren

De bekende methoden voor verwarming in ons huis, de kachel en de radiatoren, doen natuurlijk hun werk goed. Vanuit één punt in de kamer (in het geval van een kachel) of vanuit (doorgaans) één zijde van een kamer (in het geval van een radiator) wordt de hele kamer verwarmd. Ook een mobiele kachel of verrijdbare radiator zijn mogelijkheden om een ruimte in huis (extra) te verwarmen. Daar was jarenlang natuurlijk niets mis mee, maar de tijden zijn veranderd…

Alternatieve warmtebronnen

Door de huidige klimaatverandering, die mede veroorzaakt wordt door de uitstoot van fossiele brandstoffen, is er toenemende aandacht voor alternatieve warmtebronnen. Dit proces is nog eens versneld door de oorlog in Oekraïne, waardoor de levering van gas opeens geen vanzelfsprekendheid meer was. Hierdoor werden de gasprijzen opeens fors hoger dan we gewend waren.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Als je dus een milieuvriendelijkere manier zoekt om je huis te verwarmen, én wilt besparen op de kosten van gas, is vloerverwarming een goed idee! Je kent vloerverwarming mogelijk al van bijvoorbeeld zwembaden. Deze vorm van verwarming zorgt er dan voor dat de kleedkamervloeren droog blijven, wat erg comfortabel is als je je aan het afdrogen bent. Maar je kunt vloerverwarming ook in je huis laten leggen, en deze vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken.

Warmtepomp

De vloerverwarming bestaat uit een groot aantal buizen die onder de vloer worden geïnstalleerd. Door die buizen wordt warmte geleid, die afkomstig is van een warmtepomp. Vloerverwarming kan aangelegd worden onder hout, laminaat, tegels of tapijt, al verschilt de doorlatendheid van warmte per vloersoort. Tegels functioneren het beste in combinatie met vloerverwarming.   

Allerlei voordelen

Het kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming in je huis heeft een flink aantal voordelen. Zo wordt een ruimte veel gelijkmatiger verwarmd dan met een kachel of radiator. Ook is er minder vermogen nodig om een aangename warmte in huis te bereiken. In tegenstelling tot centrale verwarming werkt vloerverwarming op een veel lagere temperatuur, namelijk zo’n 30 graden. Dat scheelt dus nogal in de kosten van het verwarmen. Verder gaat er maar weinig warmte verloren.

Nog meer voordelen

Je bespaart ook nog eens ruimte in een kamer, omdat er geen radiator of kachel hoeft te staan die je vrij moet houden. Hier kun je dus een andere invulling voor bedenken, zoals een kast. En omdat vloerverwarming onzichtbaar weggewerkt is onder de vloer, heb je niet te maken met een visueel storend element. Een radiator of een kachel is immers een niet erg aantrekkelijk onderdeel van een ruimte, dus is het mooi dat dit element niet in een kamer hoeft te zijn.

Een gouden combinatie

Vloerverwarming en een warmtepomp vormen dus een gouden combinatie als het gaat om het verwarmen van je huis. En ook al brengt het installeren van elektrische vloerverwarming kosten met zich mee, die kosten moet je afzetten tegen het comfort en de energiebesparing die deze combinatie oplevert.

Vloerverwarming laten aanleggen

Het is aan te raden om de vloerverwarming te laten aanleggen door een professional, ook omdat er bepaalde technische kennis bij komt kijken. Wanneer je het aanleggen uitbesteedt aan een professional, ben je ervan verzekerd dat alles op de juiste manier geïnstalleerd wordt, zodat je jarenlang kunt genieten van comfortabele warmte in je huis.

Neem contact op

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen en nieuwsgierig of vloerverwarming als hoofdverwarming ook in jouw huis een goede oplossing kan zijn? Neem dan contact op!

Ook interessant voor jou

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.