De basisberekening

De basis

Iedere woning is immers anders en behoeft een andere oplossing. Meten is weten: dat weten wij bij Geo Nova als geen ander. Daarom beginnen wij altijd bij het begin. Transmissieberekeningen vormen voor ons in alle situaties de basis van ons duurzaam ontwerp.

Warmteverliesberekening

De warmteverliesberekening vormt de basis voor het verduurzamen van uw woning of pand. In de nieuwbouw essentieel, in bestaande bouw een goed hulpmiddel om te berekenen hoe groot het verwarmingsvermogen moet zijn. Dit wordt ook wel een transmissieberekening genoemd. Deze berekening voorkomt fouten in het ontwerp, evenals latere financiële en duurzame teleurstellingen.

We berekenen het benodigde verwarmingsvermogen per vertrek van het hele gebouw voor verwarming bij -10 graden Celsius. De uitkomst van de berekening is afhankelijk van de mate van isolatie en de aanwezige en/of nog te aan te brengen installaties in en rondom de woning. Met de warmteverliesberekening kunnen we ook doorrekenen welk effect de eventuele verbeteringen aan uw woning hebben.

RC-berekening

Met de RC-berekening berekenen wij de warmteweerstand/isolatiewaarden van de schil van de woning. Dit omvat de complete constructie zoals het dak, de gevel en de vloer. Deze isolatiewaarden worden weer gebruikt bij de warmteverlies- en de BENG berekening en zijn onder andere afhankelijk van de materialen van de constructie.

BENG berekening

BENG staat voor ‘Bijna Energieneutraal Gebouw’ en is de opvolger van de EPC-berekening (energiepresentatiecoëfficiënt). BENG bepaalt de energieprestatie van de woning en is een manier om te bewijzen aan de gemeente dat uw woning wel of niet voldoet aan de gestelde eisen omtrent energie. De BENG bestaat uit vier onderdelen, te weten:

BENG 1 – de totale energiebehoefte voor verwarming en koeling in kWh/m2 per jaar
BENG 2 – het primaire fossiele brandstofgebruik in kWh/m2 per jaar
BENG 3 – het aandeel hernieuwbare energie in procenten
TOjuli – het risico op temperatuuroverschrijdingen

Ieder van de vier onderdelen moet voldoen aan minimale eisen. Voor nieuwbouw en grote renovaties is de BENG altijd verplicht.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.