Blog

De ins en outs over vloerverwarming

Een warme vloer onder je voeten. Heerlijk! Vloerverwarming is een moderne en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Het is heel comfortabel, ja, maar het bespaart ook nog vaak energie. In dit blog geven we je de ins en outs over vloerverwarming.

vloerverwarming

De werking

Bij vloerverwarming wordt er gebruikgemaakt van buizen die onder de vloer worden geïnstalleerd. Door deze buizen stroomt warm water, waardoor de vloer warm wordt. Het systeem is vergelijkbaar met een radiator, maar dan onder de vloer. Het water wordt verwarmd door middel van een warmtepomp. Dit apparaat werkt eigenlijk precies als een omgekeerde koelkast. Een warmtepomp haalt energie uit lucht of de bodem en zet dit om in energie, die te gebruiken is voor het verwarmen van jouw vloer. Slim, toch?

De installatie

Het installeren van vloerverwarming is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist enige ervaring, voorbereiding en technische kennis. De stappen van het leggen van vloerverwarming zijn, simpel uitgelegd:

  1. Het voorbereiden van de ondervloer
  2. Het leggen van de matten en leidingen
  3. Het installeren van de warmtepomp
  4. Het aansluiten van de vloer op de warmtepomp
  5. Het testen van het systeem

Aan het einde van de rit wil je vloerverwarming die lang meegaat, goed blijft werken en er mooi uit blijft zien. Daarom is het het beste om een professional in te schakelen.

De voordelen

Vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee, op veel verschillende vlakken. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor energiebesparing en aanzienlijk minder gasverbruik. Dit omdat de warmte direct vanuit de vloer wordt afgegeven, waardoor er minder warmte verloren gaat. Bovendien zal het niet tochten zoals bij een radiator en ervaar je geen ‘koude hoeken’ in je woning. Vloerverwarming vermindert de luchtstroom, wat ook nog eens kan helpen met allergieën en stofproblemen. Omdat alles onder de vloer zit, neemt het geen extra ruimte in. De warmtepomp kan in de meeste gevallen overal in huis worden geplaatst.

Je vloer

Betekent dit dat je verplicht vastzit aan één soort vloer? Nee, absoluut niet. De vloerverwarming kan worden geïnstalleerd onder tegels, laminaat, tapijt of hout. Natuurlijk is het wel goed om hierbij rekening te houden met de warmtedoorlatendheid van de vloerbedekking. Tegels zijn ideaal omdat ze warmte goed geleiden, maar laat je hierin vooral adviseren! Samen kom je tot een vloer naar jouw wens.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een warmtepomp installeren: 5 redenen waarom dit nu een goede keuze is

Lees verder

Volledig elektrische warmtepomp: compleet van het gas af!

Lees verder

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.