Blog

Een ventilatiesysteem thuis: dit zijn de voordelen

De afgelopen jaren is er steeds meer focus komen te liggen op luchtkwaliteit binnenshuis, voornamelijk in gebouwen waar grote groepen mensen samenkomen. Maar ook in woningen is een goede luchtkwaliteit van groot belang. Vaak is deze echter slechter dan gewenst, met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, gezondheidsklachten en een hoge luchtvochtigheid. Een ventilatiesysteem in huis biedt de oplossing.

ventilatiesysteem huis

Redenen voor een ventilatiesysteem in huis

Een ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht. Zeker op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals scholen en kantoren, is een goede ventilatie gewenst. Maar ook een ventilatiesysteem in huis heeft veel voordelen, zeker nu woningen steeds beter geïsoleerd zijn. Hieronder belichten we de vier voornaamste redenen om thuis te ventileren.

Luchtkwaliteit

Je ademt de hele dag door. Via je ademhaling komt zuurstof je lichaam binnen. Vervolgens adem je koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze twee stoffen moeten daarna zo snel mogelijk weg kunnen stromen, zodat je weer verse zuurstof in kan ademen.

Luchtvochtigheid

Binnenshuis produceer je meer vocht dan je misschien denkt. Niet alleen door je ademhaling, maar ook door te douchen, wassen of koken. Hier komt waterdamp bij vrij. Als de damp niet weg kan, leidt dat tot condens op de ramen, muren en plafonds. Op lange termijn ontstaat er schimmel.

Gezondheid

Een slechte luchtkwaliteit en hoge luchtvochtigheid leiden uiteindelijk tot gezondheidsklachten. Benauwdheid, vermoeidheid en hoofdpijn zijn gevolgen van een slecht geventileerde ruimte.

Kosten

Wist je dat een goede ventilatie voordelig is voor je portemonnee? Door te ventileren wordt de lucht binnenshuis frisser en droger. Dit wordt een stuk sneller verwarmd dan vochtige lucht, waardoor je minder hard hoeft te stoken.

Raam open vs. ventilatiesysteem

Je zou zeggen dat het ventileren niet moeilijk hoeft te zijn. Je zet een raam open en voilá, een geventileerde ruimte. Hoewel dat hartstikke goed is, is het niet voldoende. Het is slechts een tijdelijke oplossing. ‘s Nachts en in de winter kun je niet (langdurig) een raam openzetten – als die er al is. Daarom kun je beter kiezen voor een ventilatiesysteem. Dit zorgt voor een constante luchtcirculatie en regelmatige luchtverversing.

Ventilatiesysteem huis

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. De juiste keuze hangt af van de ruimte die geventileerd dient te worden. Bij Geo Nova hebben we jarenlange ervaring op het gebied van ventileren. Wij bieden WTW-ventilatie, ook wel balansventilatie genoemd. WTW staat voor ‘warmte terugwin’. Frisse lucht wordt naar binnen gezogen en opgewarmd met warme lucht uit de woning. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren en ontstaat er geen tocht, voor een fijn binnenklimaat voor het hele gezin.

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden van een ventilatiesysteem in huis? Of ben je benieuwd welke oplossing het meest geschikt is voor jouw woning? Neem dan gerust contact op met onze specialisten, zodat zij jou kunnen begeleiden tijdens de warmtetransitie.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een warmtepomp installeren: 5 redenen waarom dit nu een goede keuze is

Lees verder

Volledig elektrische warmtepomp: compleet van het gas af!

Lees verder

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.