Blog

Je huis verduurzamen? Dit moet je weten

Veel mensen willen hun huis verduurzamen. Dat is ook niet zo gek: gasprijzen rijzen al maanden de pan uit. Maar naast kostenbesparing brengt de verduurzaming van je huis nog meer voordelen met zich mee. Zo verhoogt het de waarde van je woning en stabiliseer je je woonlasten. In dit blog presenteren we een aantal kleine en grote maatregelen die jou helpen met je huis verduurzamen!

huis verduurzamen

Huis verduurzamen op korte termijn

Er zijn een aantal laagdrempelige, goedkope oplossingen die je op korte termijn helpen om energie te besparen. Lees hieronder alle oplossingen die je kunnen helpen met het besparen van energie:

Laat je huis isoleren

Een snelle en goedkope oplossing voor het verduurzamen van je huis is het verbeteren van de isolatie. Zeker in de koude maanden gaat er vaak veel warmte verloren, bijvoorbeeld via de brievenbus en kiertjes in de deur. Met tochtstrips houd je de warme lucht binnen en blijft de koude lucht letterlijk buiten de deur. En heb je een radiator die gemonteerd is aan de buitenmuur? Dan is het aan te raden om hier radiatorfolie achter te plakken, om te voorkomen dat er warmte verloren gaat.

Maak vaker gebruik van je gordijnen

Wist je dat het een typisch Nederlandse gewoonte is om de gordijnen vaak open te hebben? Leuk om naar buiten te kunnen kijken, maar hierdoor gaat er veel warmte verloren. Gesloten gordijnen houden de warmte binnen, zeker wanneer deze van een dikkere stof zijn zoals plisségordijnen. Heb je ze toch liever open? Dan kun je kiezen voor isolerende kozijnfolie. Deze span je tussen de kozijnen voor een isolerende luchtlaag.

Structureel verschil met huis verduurzamen

Hoewel bovenstaande tips bijdragen aan het verduurzamen van je huis, zijn ze slechts beperkt effectief. Voor structureel verschil is er grover geschut nodig. Dit is even een investering, maar uiteindelijk leidt het tot veel energiebesparing.

Laat een vloerverwarming leggen

Een manier om je huis te verduurzamen is door middel van vloerverwarming met warm water. Dit is namelijk een stuk zuiniger dan een radiator. Het water dat door een vloerverwarming stroomt hoeft minder warm te worden dan het water dat door een radiator stroomt. Ter vergelijking: een radiator heeft tot 80 graden Celsius water nodig; een vloerverwarming slechts 35 tot 55 graden Celsius. Maar dat is niet het enige voordeel. Een vloerverwarming laten leggen zorgt voor gespreide verwarming, in plaats van de circulatie van warme lucht vanuit één centraal punt. Bovendien heb je op deze manier altijd warme voeten én komt er minder opstijgend stof vrij.

Schaf een warmtepomp aan

Een vloerverwarming maakt al een enorm groot verschil, maar in combinatie met een warmtepomp kun je nog meer gas besparen. Je verwarmt je huis dan niet meer met aardgas, zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit. Hierdoor gebruik je wellicht meer stroom, maar in verhouding bespaart het je meer gas. Je kunt een warmtepomp beschouwen als een omgekeerde koelkast: waar een koelkast warmte afstoot, haalt een warmtepomp warmte naar binnen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Zo weet je dat er altijd een optie is die bij jou past.

Mogelijkheden van je huis verduurzamen

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis? Of heb je vragen over één van de genoemde opties in dit blog? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Geo Nova. Wij kunnen je altijd adviseren over de duurzame oplossing die het beste bij jou past!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een warmtepomp installeren: 5 redenen waarom dit nu een goede keuze is

Lees verder

Volledig elektrische warmtepomp: compleet van het gas af!

Lees verder

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.