Blog

Schoolventilatie voor een prettig binnenklimaat

Wéér een warme, drukkende lucht in het lokaal… Wanneer het binnenklimaat in de school te warm is, gaat het al snel ten koste van de concentratie van de docent. Laat staan van de concentratie van de kinderen. Ventilatiesystemen zorgen voor frisse lucht zónder dat het koud wordt binnen. Een ideale oplossing voor scholen?

schoolventilatie

Lucht in het klaslokaal

Onderzoek van de overheid laat zien dat de luchtkwaliteit op veel scholen verbetering kan gebruiken. Vaak is er vooral een relatief hoog percentage CO2 in de lucht. Een slechte ventilatie op scholen is niet alleen onprettig om je de hele dag in te begeven, het kan ook nadelen hebben voor je gezondheid. Het kan leiden tot een verminderde concentratie, veel luchtvochtigheid of vervelende geuren. Ventilatie voor scholen zorgt ervoor dat het binnenklimaat prettig blijft voor alle leerlingen, docenten en schoolpersoneel.

Gevolgen van slechte schoolventilatie

Docenten lopen er vaak tegenaan: benauwdheid in het klaslokaal. Een raam openzetten in de zomer kan prima. Maar in de winter is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Het raam kan natuurlijk nog steeds open, maar daarmee heb je ook direct een klas vol klagende kinderen. Het openen van de ramen is dus geen duurzame oplossing voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Scholen zijn daarbij ook nog eens steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening, maar minder fijn voor het binnenklimaat. De warme, vervuilde lucht blijft zo steeds langer binnen hangen.

Verbeterde schoolventilatie

Een prettig binnenklimaat bestaat uit schone lucht én een fijne temperatuur. Met een systeem voor schoolventilatie sla je beide vliegen in één klap. Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat de lucht op temperatuur blijft, maar toch geregeld verschoond wordt. Hierdoor behoud je een goed binnenklimaat zonder dat de docent of de kinderen de hele dag op de tocht zitten.

Geen warmteverlies met WTW-ventilatie

Een duurzaam systeem voor schoolventilatie is een WTW-systeem. Een WTW-ventilatiesysteem (wat staat voor ‘warmte terugwin’) is een vorm van ventilatie waarbij weinig warmte verloren gaat. Dit systeem zorgt ervoor dat warme lucht uit de ruimtes gezogen wordt, waarbij tegelijkertijd de warmte van deze lucht gebruikt wordt om binnenkomende koude lucht op te warmen. Hierdoor ontstaat een systeem waarbij de lucht steeds ververst wordt zónder dat de ruimte afkoelt of dat er tocht ontstaat.

Warmteoplossingen van Geo Nova

Geo Nova plaatst verschillende duurzame oplossingen zoals warmtepompen, vloerverwarmingen en ventilatiesystemen. Wij helpen van begin tot eind bij de plaatsing van een nieuw ventilatiesysteem. Voor schoolventilatie beginnen we altijd met een inventarisatie van je wensen en de locatie. Zo kunnen we zien of een ventilatiesysteem passend is en welke oplossing het meest geschikt is. Naast schoolventilatiesystemen leveren wij ook ventilatiesystemen voor in huis.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een warmtepomp installeren: 5 redenen waarom dit nu een goede keuze is

Lees verder

Volledig elektrische warmtepomp: compleet van het gas af!

Lees verder

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.