Blog

Alles over ventilatie scholen

Als we iets geleerd hebben tijdens de coronapandemie, dan is het wel dat ventileren ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid. Frisse lucht is essentieel voor onze concentratie. Wanneer je onvoldoende ventileert verslechtert dit niet alleen de luchtkwaliteit, maar geef je ook schimmels de kans om te settelen. We vertellen je er meer over in dit blog.

ventilatie scholen

Het belang van ventileren

Dag in dag uit produceren mensen vocht. Ook blijven stoffen in vloerbedekking en gordijnen zitten. Je kunt je voorstellen dat dit in een klaslokaal dus best hard gaat. Wanneer je goed ventileert, kan deze vervuilde lucht het gebouw verlaten en kan frisse lucht binnentreden. Een goed geïsoleerd pand is een luxe, maar dan is het dus juist nóg belangrijker om goede ventilatie te hebben. Gebeurt dit niet, dan kun je hier gezondheidsklachten van krijgen. Bijvoorbeeld:

De productiviteit daalt erdoor, zowel van de leerlingen als de docent.

Voordelen ventilatie scholen

Goede verluchting helpt bij het verminderen van de verspreiding van ziekteverwekkers, allergenen, vocht en nare geurtjes. Elk schoolgebouw moet voldoen aan de wettelijke normen. In een comfortabele temperatuur en met genoeg frisse lucht, neemt de kwaliteit van het onderwijs ongetwijfeld toe. Ook is het essentieel voor een gezond binnenklimaat. Natuurlijk kun je dit doen door een raampje open te zetten, maar vaak heeft dit onvoldoende effect en wordt het koud in een klaslokaal. Voor consequente goede ventilatie zonder temperatuurverlies heb je meer baat bij een ventilatiesysteem.

Mogelijkheden

Bij Geo Nova installeren we WTW-ventilatie, of balansventilatie. Behalve dat dit zorgt voor schone lucht, creëert het ook een comfortabele temperatuur. Sinds juli 2022 is er de ‘maatwerkregeling ventilatie op scholen’. Hiervoor is budget vrijgesteld voor scholen om subsidie aan te vragen voor een systeem. Deze kan oplopen tot 60% van de bouw- en installatiekosten. Met dit systeem wordt de lucht regelmatig ververst. Dit heet een balanssysteem omdat er evenveel frisse lucht binnenkomt als dat er vervuilde lucht het gebouw verlaat.

Ventilatie voor scholen bij Geo Nova

Behalve ventilatiesystemen bieden we bij Geo Nova ook andere duurzame mogelijkheden, zoals vloerverwarming, warmtepompen en antikalkinstallatie. We zijn betrokken bij het hele proces, van consult tot plaatsing. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een warmtepomp installeren: 5 redenen waarom dit nu een goede keuze is

Lees verder

Volledig elektrische warmtepomp: compleet van het gas af!

Lees verder

Ervaringen

‘Goed geholpen door de mensen van Geo Nova. Prettige communicatie en duidelijke uitleg over het systeem. Tot nu toe dik tevreden.’

-

Interesse in duurzaam wonen?

Plan nu een afspraak bij ons in.